Food fotografie en foodstyling

Foodfotografie is bijna een dagelijkse bezigheid. We vertellen je graag meer over de welbekende foodstylingvideo en verschillende handigheidjes die worden toegepast in de studio. Niet voorbij zien komen? Bekijk even deze link of de video hieronder. In de video is te zien hoe eten wordt bereid om vervolgens mooi op de foto te zetten. Motorolie wordt gebruikt als stroop over pannenkoeken, zeep wordt toegevoegd om bier te laten schuimen en tampons zorgen voor het creëren van stoom boven een gerecht. Worden deze hacks nu ook nog toegepast?

Huur je een goede partij in? Dan worden er foto’s van jouw product gemaakt met vers bereid voedsel. Niet alleen zorgt het gebruiken van eetbare foodstyling voor een realistischer beeld, vaak maak je hier ook mooiere kwaliteit foto’s mee.

Een paar jaar terug in de food fotografie

Vroeger werd er meer geknutseld met food fotografie. Mede omdat er toen minder tijd was voor het fotograferen. Het duurde veel langer om een foto te ontwikkelen of in te zien. Met de technische mogelijkheden die we nu hebben kunnen we snel zien of het beeld op de set goed overkomt. Daarna kunnen we oneffenheden makkelijk digitaal repareren. Omdat het ontwikkelen van een foto vroeger veel tijd in beslag nam moest al het voedsel langer kunnen blijven staan én er dus goed uitzien. Dat verklaart een hoop dat deze voorbeelden.

Ingesmeerde kip

Op de video is te zien dat een kip ingesmeerd wordt met een sausje om hem bruiner, en dus gebakken te laten lijken. Kip wordt weleens ingesmeerd, maar dan met kipkruiden, paprika en olie zodat hij mooi goudbruin wordt. En ook dan gaat de kip zelfs nog de oven in.

Motorolie over de pannenkoeken

Motorolie over pannekoeken is overbodig. Wijzelf werken met stroop. Meestal wordt dit opgekookt om het vervolgens te laten afkoelen. Door het opkoken raakt de stroop een deel van zijn vocht kwijt en is het net zo vloeibaar als motorolie of zelfs dikker. Het effect van echte stroop zal op de foto zelfs nog mooier zijn.

Bier met afwasmiddel

In de video wordt er een druppel afwasmiddel toegevoegd in het glas om het bier meer te laten schuimen. Schuim voor bierfoto’s wordt zelf opgeklopt met een blender en wat andere (eetbare) ingrediënten of gewoon ingeschonken. Je wilt natuurlijk dat de kleur van het schuim past bij het soort bier. Met veel trucages is dat lastig. Een bruin biertje heeft een andere kleur schuim dan een witte, maar wanneer je ‘m gewoon normaal inschenkt heb je al een heel mooi biertje, al kan het altijd perfecter.

Tampons

Deze hack is wel bekend. Echter wordt dit door ons nooit gebruikt. Het is een stuk gemakkelijker om stoom boven een gerecht te creëren in de nabewerking. Je kunt er dit dan precies zo laten uitzien zoals je zelf wilt.

Schepijs

Schepijs wordt gek genoeg op beide manieren bereid. Onder een felle lamp smelt ijs natuurlijk snel weg, uiteindelijk beslist de klant daarom altijd zelf nog of er wordt gewerkt met echt of nep ijs. Beide producten hebben voor- en nadelen om mee te werken. Onderzoek heeft uitgewezen dat consumenten ijs op zijn lekkerst vinden wanneer het begint te smelten en roomzacht op je lepel ligt. Dat moment wanneer je lepel rechtop blijft staan in het harde ijs past dus niet bij de ideale klantbeleving. Daarom wordt er vaak gekozen om te werken met echt ijs, dan creëer je dat ‘smelt-en-smaakmoment’ wat mensen lekker vinden.

Kortom: met normaal eten kan je ook heel veel bereiken! Heb je vragen over wat foodstyling- en fotografie voor jou kan betekenen? Stuur ons gerust een berichtje of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.